Gyakori kérdés, hogy van-e lehetőség az egész zenekart vagy legalábbis a főbb hangszereket egyidőben rögzíteni?
A válasz röviden: igen.
Bővebben: Hangstúdiónkat úgy építettük ki, hogy több felvételi helyiséggel rendelkezzen. Mindegyikben ki legyenek építve a szükséges csatlakozások. Így lehetségessé válik egy olyan szituáció megvalósítása, amikor akár az egész zenei alap egyszerre kerül rögzítésre.

 

Egy példa:

A zenekar felállása:

  • Dob
  • Basszus
  • Gitárok
  • Ének

Bevisszük a nagyfeljátszóba vagy a technikai helyiségbe a gitár és basszus fejeket. A gitárládákat elhelyezzük a középső feljátszóban. Összekötjük őket a fejekkel hangfalkábelek segítségével. A basszus ládát a kisfeljátszóban helyezzük el.
A zenészek megkapják a fejhallgatókat és indulhat a beállás.

Mindenkinek beállítjuk az ideális arányokat, hogy hallja magát és a többieket is.
A dobos vagy akár mindenki kaphat metronómot pluszban, igény szerint. Itt jegyzem meg, hogy nem szükséges metronóm a tökéletes felvételhez! A lényeg az egyszerre való rögzítésben, hogy a felvétel éljen és ne legyen steril.
A zenészek játék közbeni kommunikációja által lesz élő hatású a felvétel.

Az éneket általában külön érdemes felvenni, ezért először a zenei alapok kerülnek feljátszásra. Természetesen közben bent lehet az énekes is a feljátszóban, hogy irányítsa a zenekart. A technikai helyiségben is énekelhet a többiek fülébe, segítve a zenészeket a feljátszásnál.

A beállás után indulhat a felvétel! Érdemes néhányszor feljátszani az alapokat és utána kiválasztani a legjobbat, amire lehet énekelni, illetve kiegészíteni, javítani egyes részeket.
Azáltal, hogy a dobmikrofonokba nem szólnak bele a hangszerek, könnyebben javíthatóak a hibák, legalábbis a nem dobos zenészek részei. 🙂

Az egyszerre feljátszás előnyei:

[list style=”list2″ color=”orange”]

    • Költséghatékony: 5-6 dalt fel lehet venni 5-8 óra alatt.
    • A zene élőbb hatású, mint külön-külön rögzített hangszerek esetén

[/list]

Az egyszerre feljátszás “hátrányai” :-):

[list style=”list2″ color=”orange”]

    • Egy dalt el kell tudni játszani több-kevesebb, ( inkább kevesebb) hibával.

[/list]
Természetesen, amennyiben a dal szerkezete megengedi, akkor lehet kötni egy elrontott rész után. Pláne, amikor a ládák külön helyiségben vannak, mert ebben az esetben ugyanúgy lehet javítani, mint a hangszerenkénti feljátszásnál.  Azaz mégsem kell feltétlenül egyben eljátszani a nótát. 🙂

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Fel